Kakmacılık, maden plakanın muhtelif zımbalar ve çekiçle uygun bir taban üzerinde kabartılarak ve oturtulacak alttan ve üstten vurulması ile üzerine istenilen kabartma figür ve ornamellerin işlenmesi demektir. Bu iş iyin kullanılan özel aletler, örsler, kakma mumu ve mum kabı ile çekicilikler ve muhtelif şekillerdeki kakma-oturtma ve kanal zımbalarıdır.
Kakmacılık sanatı eskilerden beri geniş astarlı altın bileziklerde, küpelerde en yaygın olarak da gümüş tepsi, sigara kutusu ve tabaklar üzerindeki işlemelerde kullanılır. Kakmacılar işleyecekleri figürlere göre lazım olan zımbaları çelikten kendileri yaparlar ve lazım oldukça ömür boyu kullanırlar. Normal bir kakmacının yüzlerce çeşit zımbası vardır.
Kakma işlenecek figür, işlemenin yapılacağı takı veya gümüş eşyanın üzerine ve arkasına gizlendikten sonra arka taraftan zımbalar vasıtası ile vurularak on tarafa doğru şişirilir. Sonra ters çevrilerek fazla şişirilmiş yerler uygun zımbalar ile oturtulur. Bu ters zımba ile kakma figürlerin istenilen şekli tam olarak alana kadar 3-4 defa tekrarlanır. Gümüş vazolarda ise önden zımba ile rahat yapabilmek için vazonun içi kakma mumu ile doldurulur ve iş bitiminde ısıtılarak boşaltılır.